Naptár

szeptember 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Trabant és 601

Trabantfelirat.gif

A Trabant volt az első jármű a Német Demokratikus Köztársaságból, ami a keleti közlekedés szimbólumává vált. Régebbi kiadású autós szakkönyvek még Törpeautónak nevezték, hiszen - egyes tévhitek szerint - eredetileg nem is kocsinak készült, hanem fedett motornak. A 601 lett a legismertebb és legtovább gyártott széria. Összesen: 2 774 821 db készült belőle.

KKK1.JPG
Az első sorozatot még díszléccel álmodták meg a tervezők, ám ez nem valósult meg. Ezek után rengeteg apróbb változtatáson esett át az autó. Külsőleg a kerek lökhárítókat szögletesek váltották fel, a vékonyoszlopot vastag oszlopra cserélik ám a kombikon marad a vékony, a homloklemez másik díszrácsot kap, műanyag kilincsek, fekete gumilapok, többlyukas felni.


Szerkezetileg: kétkörös fékrendszer, új első futómű, 6 V-os elektromos rendszer, elektromos gyújtás és egyéb extrák. 1989-re szinte minden megváltozott benne. A 601-esből készült az úgynevezett Tramp is, amely kabrió volt, és eredetileg a határőrség számára gyártották.
KKTT.bmp

15 év álldogálás és egy licit. Trabant 1979-ből

2015.03.29. 19:16 | Rolla | Szólj hozzá!

Címkék: tervek fénykép 1979 hibalista vásárlás előtt

A Trabantbuzi akkor is figyeli a használtautós oldalakat ha nincs költeni valója többnyire irigykedve, hogy amikor épp nincs pénze, akkor jön egy olyan lehetőség ami Jujj de nagyon kéne, de nincs miből. Így járt kollégánk is. A minap már igen csak este volt, amikor feljött egy hirdetés. - 38 ezer Ft egy külsőre szép 1979-es Trabantért.

Természetesen rögtön írt az eladónak, mert olcsó Trabit keresett amiből aztán hónapok - évek alatt egy csodálatra méltó darabot faraghat. A történet szépen kezdődik, de természetesen jött egy okoskodó árhuszár és gyorsan feltornászta az árat, mert szerinte ez 100 ezret is ér. Így aztán elindult a licit. 45, 55, 70 ezres ajánlatokkal. Nem tudom mi értelme van annak, hogy ha valaki olcsón akarja jó kezekbe adni a Trabantját, akkor feltornásszuk az árat, hogy csak a tehetősebbek tudják megszerezni. - Sajnos egyre több ilyen majommal találkozunk akinek ez a hobbija. Pedig nem is olyan régen még ajándékba is adtunk egymásnak alkatrészeket, olyanokat is amikért ma több tízezer forintot kérnek el, hála az ilyen árhuszároknak. - Aztán sokan visszaléptek, és maradtak ketten a "licitálók" egy ismeretlen és kollégánk. A licitet  végül kollégánk nyerte, mondván megnézi a kocsit és ha megéri leelőlegezi.

Aztán elment és megnézte. Sajnos amit látott nem az volt amire számított, de megismerte az autó történetét és így minden a helyére került. Az autót egy bácsi vásárolta még a Merkurtól. Annó, aztán lecserélte az autót valami modernebbre, akkor az Trabit félretette és - sajnos - csak 15 évvel később lett foglalkozva vele. Ez pedig néhány hónapja történt. Állítólag a 90-es években volt egy motorgenerál, ez sajnos mára nem látszik. Az új tulaj vett bele egy akku-t is, de sajnos így sem indult be, gyertyapipa hiányában, rossz gyújtással még a hangját sem tudtuk meghallgatni...

Sajnos további aggodalomra adott okot az autó kasztnija. A csomagtartónál kezdtük a vizsgálatot, sajnos a kisújjunk apró érintésére átszakadt a fenéklemez. S még egy lyuk tátongott az alján. Ugyanez a heéyzet a kerékjáratokban és a küszöbök mögött a "szőnyeg" alatt.
Apropó, szőnyeg. A kárpitok ritkák, még a biztonsági öv is szürke, alapvetően ritkaságszámba megy az ahogy az autó áll a ma értékesnek mondott dolgok terén. Szürke kárpit, króm kilincs, gömbölyű lökhárító és társai de sajnos a kilincsen és a lökhárítón kívül szinte minden vagy kuka, vagy olyan mennyiségű és minőségű munka, hogy beláthatatlan. Na akinek van sok ideje és kellő fedezete annak nem okozhat gondot.

A festése egyébként szép. Már ahol a kéderek alól nem jön ki a rozsda és ez sajnos mindegyiknél így van :( Így aztán az újraépítés még több időt és pénzt vesz igénybe. Amikor a kolléga meglátta, abba reménykedett, hogy nem kell fényezni, hisz képről szép volt, de sajnos nem vigyáztak rá eléggé álltában. Minden esetre nem menthetetlen. Szürke forgalmis és csupán ideiglenesen kivont így nincs akadálya az átírásnak és az üzembe helyezésnek sem. De kell hozzá egy jó donor, sok órányi munka, kitartás, vér, veríték és persze rengeteg anyagi ráfordítás és akkor lehet valakinek egy szép 1979-es Trabantja. Ha minden jól megy a kolléga lesz az. Reménykedjetek ti is, mert akkor a TrabantLike oldalon és itt a blogon is követhetitek az autó felújításának történetét.

Na jó, ezt, így nem lehet... TRABANTOT VENNÉK, DE...

2015.03.14. 20:21 | Rolla | Szólj hozzá!

Címkék: project újra trabant

kombi601.jpgBaszki... így nem lehet élni. Trabi nélkül? Lecseréltük Boldizsárt nem véletlenül. Lett Lujza. Szép... szeretjük, meg minden, de sajnos vagy nem sajnos de kell az ára. Az ára nagyobb része elmegy iskolára, babára, fizetési elmaradásokba, de mondjuk a harmadát befektetném. A feleségem azzal az ötlettel állt elő, hogy vegyünk egy Trabantot OLCSÓN. Legyen azért némileg egyben. De legyen olcsó, valamilyen módon elvonszolhassuk a bázisra, írjuk át, vonjuk ki ideiglenesen és kezdődhessen vele a munka. A kérdés csak az, hogy kombi vagy szedán legyen? 601 vagy 1.1? De ezt még eldöntjük addig, amíg eladódik Lujza a Kispolszki. De egyébként az elsődleges cél szerintem a KOMBI lesz. Ha valaki tehát tud kombit, olcsón, ne tartsa magában. Ne legyen kivonva végleg, mert azt macera újraéleszteni. PROJECT KEZDŐDIK.

ELADVA

2015.03.08. 16:46 | Rolla | Szólj hozzá!

zzz.JPGMiklós vette meg. Aki  korábban több autót is restaurált OT szinten. Úgy tűnt tudja mit vesz. Kicsit meglepődtem, mert próba körre sem mentünk, de hát ismeri a Trabantokat így aztán hosszabb idő után, és olcsóbban is, de eladtuk Boldizsárt. Ez egy-két napja történt végül is. Boldizsár nem akart elmenni, mert állítólag nincs benne 4-es fokozat és valami parafa izé is bekavart. Érthetetlen, mivel a múlt héten még mentem vele, hogy vissza rakjuk a régi igazi lökhárítóit, és akkor nem volt vele semmi baj. Illetve ami volt az is megoldódott: Ez a gyertyáknál volt. De cseréltük és mentünk tovább. Igazán kellemetlen, hogy új gazdinál csinálta ezt.

Szerencsére a régi szerelő barátomra még tudok számítani ami Boldizsárt is illeti, így ha nagy problematika lép fel, valahogy csak elkecmergünk hozzá és ráncba szedi Boldizsárt.  Remélem azért nem nagyon lesz rá szükség.

A BLOG NEM  SZŰNIK MEG, sokkal inkább ÁTALAKUL, de erről később :)

Eladnám...

2015.02.19. 20:33 | Rolla | Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy minden frankó lehessen vissza kellett szerezni a régi motorját, legalább is a régi motoron lévő motorszámot mert hogy cserélve volt. Csak bejegyezve nem mint kiderült. De most megvannak a gyári alkatrészek és bárki újra belerakhatja. Azért bárki, mert arra is gondoltam ELADOM. Ennek oka, hogy ma éjjel lesz 6 hetes a kislányom, és azóta nem használtam. Nincs hozzá energiám. Az ára pedig jól jön. Természetesen az ár nem tartalmazza a gömbölyű lökhárítót, a sok felnit... Ezek azért erős befektetések voltak ahhoz hogy ennyire sokat veszítsek rajta ezek külön eladóak. Ez van most...

Ára:  170.000 Ft. Alku van... akkor viszont nincs pereckormány.........
 
Érdeklődni itt: 0630 421 6181  vagy  0630 812 0423

1_2.jpg

Öregedünk. öregítünk.

2015.02.02. 02:23 | Rolla | Szólj hozzá!

Címkék: facebook gumi kerék felni lökhárító

Boldizsár előélete nem valami sima. Ott kezdődik, hogy kettő gazdával ezelőtt kasztnit cseréltek rajta így a 83-as eredeti már nincs rajta, ami baj mert vékony "B" oszlopos lenne. Kecses. De nem. Aztán első üléseket is cseréltek, de valami nagy tudású lehegesztette az anyós ülést így nem hajtható , állítható. A műszerfala sem az eredeti, ezt cserélhette a kettővel előttem lévő tulaj is, mert akitől vettem Ő így vette és Ő is cserélte, faragott rajta. A motor is átment jelentősebb változásokon, amit a kipufogó rendszer visszaalakításával elkezdetem helyreállítani. Szóval, mivel nem mondhatjuk rá, hogy gyári, csak, hogy gyáriasan szép így hát nincs lelkiismeret furdalásom, hogy nem hagyom meg "eredeti" állapotában, hanem öregítem kicsit.

1.jpg
Ennek első (és hátsó) eleme nem más mint a gömbölyű lökhárítók beszerzése volt. Ugyan van még rá kifizetni való, de egy nagyon kedves, rendes embert ismertem meg az eladóban, akivel remélem egy jó barátságot építhetünk majd ki. Szóval sikerült beszerezni nagyon szép állapotú gömbölyű lökhárítókat. Sérülésmentesek, és az első lökhárító alsó része is rajta van. Ízléses darab. Sajnos nem vagyok egy szerelő zseni, ráadásul sem szerszámom, sem helyem nincs, így valószínűleg segítséget fogok kérni a lökhárító cserében. Megtudtam hogy egy 10-es kulcs kell csak és hogy talán 4 csavar tartja ami nem tűnik nagy feladatnak, de a főút mellett, februárban nem állnék neki szerelgetni. Szerencsére úgy látszik lesz segítségem, de mindenek előtt és közben rendezni kell anyagi helyzetemet és a kiadásokat de mindenképp a bevételeket. Elképesztő, hol húzzák le az embert ebben az országban, de ez más tészta... és nem újdonság. A szocializmus kedves maradványa ez. Ahogy a Trabi is. Csak ez utóbbi élvezhető, az előző pedig gusztustalan.

3.jpg
pneumant2.jpg
pneumant1.jpg
Aztán ami még fontos, hasonlóan kölcsön vannak nálam régebbi-fajta kerekek. Kéne még, ha esetleg szélesítést szeretnék de ennek a fent ismert anyagi okai vannak. Minden esetre egy ideje a csomagtartóban volt 5db régebbi 4 lukas felni, Pneumant gumikkal szerelve, s ráadásul egész jó állapotúak. Persze azért óvatos közlekedésre intenek, de szeretném majd kipróbálni ezeket is. Jópofa dolog lesz. Rendbe rakom a felniket rajta aztán mehet is fel rá.  ...és akkor egy darabig vége a retrósításnak, sőt egy kis modernitás veszi kezdetét, hiszen hátra be kell szerelni legalább 1 biztonsági övet a gyereküléshez....   tehát van feladat bőven. Segítséget szívesen fogadok, ha valakinek van öve, vagy szabad ideje ;)  .......... folyt.köv...

trabival.jpg
Ja igen.... lett Boldizsárnak a Trabantnak egy Fészbukk oldala. www.facebook.com/601special linken elérhető. BOLDIZSÁR A TRABANT :)

Láttam, hogy készül a Trabant

2015.01.30. 22:01 | Rolla | Szólj hozzá!

Címkék: gyártás


Az első meglepetés akkor ért, amikor kísérőm, Hans Knöchel, aki új 601-es Trabantján Zwickauba vitt, kérdésemre közölte, hogy a több telepből álló VEB Sachsenring Automobilwerk tízezer munkást foglalkoztat. Azt eddig is tudtam, hogy a gyár 1904 óta készít autókat. (Régente ez volt a Horch és Audi kocsik szülőhelye.) A felszabadulás után először teherautókat gyártottak és csak 1950-ben kezdtek ismét személygépkocsikat készíteni, éspedig az F-8-at, az F-9-et, amelyből végül is a P-70 lett. Ennél az autónál alkalmazták először az azóta már híressé vált duroplast műanyag kocsiszekrényt. A később felvetődött gondolatot, hogy gyártsanak egy korszerű kisautót, 1958-ban valósították tettbe, ekkor készült el a Trabant első kis sorozata. A várt siker nem maradt el. Ennek nyomán lassan leálltak az előző típussal, illetve más gyárba vitték át, és 1959-ben megindult nagy sorozatban a Trabant gyártása. Amint később a gyár kereskedelmi osztályának vezetője, Gerhard Gerbeth elmondta, ez és végéig túl lesznek a negyedmilliomodik Trabanton. Csak úgy „súgva” közölték, hogy a konstrukciós osztályon nem alszanak a babérokon; de hogy min tevékenykednek, arról nem akartak részleteket mondani.

Zwickau nagy ipari centrum, evvel magyarázható a munkaerőhiány, amelyet a munka mechanizálásával és automatizálásával igyekeznek enyhíteni. Erről több helyen is alkalmunk volt meggyőződni. Majdnem valamennyi gyáregységben építkeznek, „ütemutcákat” állítanak fel, organizálják a munkafolyamatokat. De erről majd később. A baráti államokon kívül jelentős piaca van a Trabantnak Hollandiában, Dániában, Belgiumban, Norvégiában, Finnországban, Izlandon, de még a Kanári-szigeteken is. (Ottlétünk alkalmával indítottak éppen útnak egy hosszú vasúti szerelvény Trabantot Norvégiának.) Habár nem tartozott szorosan látogatásunkhoz a szerviz témája, mégis szóba került. Gerberth osztályvezető elmondta, hogy ők elküldték a kocsi kezelési és szerelési könyvét, de nálunk jártakor nem látták azokat a magyar műhelyekben. A megbízható és szakszerű szervizmunka érdekében évente kétszer nyolcnapos szakiskolát tartanak fenn a külföldi szerelők számára, ezenkívül legalább kétszer gyári szerelők látogatják és szakmai tanáccsal látják el a külföldi képviseleteket, szervizeket.

 

Aki végig akarja járni valamennyi gyáregységet, annak napokat kell e fáradságos, de egyben tanulságos sétára áldozni. Mint mindig, most is időhiányban szenvedtem, és nagy akaraterővel vettem tudomásul, hogy az emeletmagas fogaskerékmaró-automata mellől is tovább kellett sietnem...


A motorblokkot teljesen készen a Karl Marx Stadt-i gyáregységtől kapják. Bizony elragadó látvány, amint a magasban hangtalanul sikló szalag egy-egy horgán ott imbolyognak a tompa fényű, „frissensült” motorok, hogy a megfelelő helyen leereszkedve a sebváltószerelők utcájának vége felé lassan landoljanak. Az ügyeskezű betanított munkások rövid és határozott mozdulatokkal kapcsolják egymáshoz a két szerkezetet, illetve rögzítik azokat. Ugyancsak futószalagon készülnek a sebességváltók. A nagy terem zsivaja itt jobban hallható, mert a munka hangtalanul folyik. A sor elejét egy fürgekezű nő nyitja meg, ő kapcsolja fel néhány mozdulattal a lassan mozgó fülre a sebváltóház egyik felét. Amint elmegyünk a szalag mellett, - akár a trükkfilmeken – ugrásszerűen alakul, formálódik a Trabant ismert váltóművével egészet alkotó differenciál és kuplung.

  Részlet a sebességváltó-ház öntvényét megmunkáló modern automata gépsorról Részlet a sebességváltó-ház öntvényét megmunkáló modern automata gépsorról


Az ember azt hinné, hogy a szinte gépiesen és éppen ezért pontosan összerakott egységet minden további nélkül viszi tovább a szalag a magasból leereszkedő motorokhoz. Erről szó sincs.
- Még az automatákat is szúrópróbákkal ellenőrizzük – mondja kísérőnk. - Amint az emberek csinálnak, azt darabonként vizsgáljuk. Minden váltó bekerül a „süketszobába”, ahova nem hatolhat be a külvilág zaja. Itt járatják, valamennyi fokozaton a sebváltókat, és a süket csendre azért van szükség, hogy a meós tökéletesen hallja, mint „mond” a járatás alatt levő váltó. Csak a csendes darabok kerülhetnek vissza a szerelők utcájába.
Az anyagmozgatás külön figyelmet érdemel. A nálunk is ismert elektromos-targoncák mellett egész légióját láttuk a gyár által készített egyhengeres, nagyon halkan járó diesel-motorral hajtott targoncáknak. Minden alkatrésznek, anyagnak külön ládája van, amelyen ott a szöveg: tartalom és darabszám. Még véletlenül se raknak nyelestengelyt a kuplungkosaraknak szánt ládákba... Amikor szükség van erre vagy arra a targoncára, az, mintha csak a földből kerülne elő, a helyszínen terem. Említettem a fogaskerék-automatát. Nos, ez a kolosszus – a gyári kollektíva tervezte és készítette – olyan „szorgalmas”, hogy csak napi négy órát dolgoztatják, hiszen ez idő alatt annyit termel, hogy a három műszakot így is ellátja. A szürke monstrumból kihulló fogaskerekeket – szigorú ellenőrzés után – targoncák szállítják az edzőműhelybe. Szokatlan látvány ragadta meg a figyelmemet: a teremből kivezető folyosó falát egy nagyméretű cigarettaautomata „díszíti”. - Ebben az egységben szabad a dohányzás – magyarázta kísérőm. - A gyakorlat azt bizonyítja, hogy ennek az automatának a beállítása előnyösen éreztette hatását a termelékenységre.

  Érdekes felvétel a Trabant sablonba fogott acéllemez vázszerkezetének hegesztéséről Érdekes felvétel a Trabant sablonba fogott acéllemez vázszerkezetének hegesztéséről.A kábító kánikulában jólesett egy kis autózás a 601-es Trabanttal. Egy másik gyáregységbe kocsiztunk át. A különböző profilú sajtolt lemezek között sétáltunk a hűvös alvázteremben. Itt készülnek az önordó karosszériák acélvázai. Még az is, aki bizton tudja, hogy a műanyag „héjú” Trabantnak valóságos alváza és fémfelépítménye van, az is elcsodálkozik, hogy milyen masszív, kompakt egész ennek az ügyes kisautónak a „csontváza”. A magasszárú ipari kesztyűben és bőrkötényben dolgozó munkások betanult mozdulatokkal emelik be az elektromos ponthegesztő-gépbe az alváz profilfenék-lemezét a hozzáillő egyéb idomdarabokkal, hogy a következő pillanatban szikracsóvák bizonyítsák a gép termelékenységét. Tévedés kizárva, a hegesztés milliméterre pontos, ennek ellenére a gépből kikerülő elemeket megfelelő kaliberrel ellenőrzi egy harmadik munkás. És áll előttünk a csupasz váz. Némi műszaki fantáziával már látjuk is a pasztellszínű Trabantot.

  A hatalmas gyorsmozgású prések alakítják ki a sima acéllemezekből mindazokat a karosszéria-elemeket, amelyek majd a Trabant kocsik műanyag burkolata alatt húzódnak meg A hatalmas gyorsmozgású prések alakítják ki a sima acéllemezekből mindazokat a karosszéria-elemeket, amelyek majd a Trabant kocsik műanyag burkolata alatt húzódnak meg

 


Hej, pedig de messze is van még ez a lemezváz az autók önálló életétől! Még számtalan ügyes, speciális szerkezet és szerszám ragadja meg az innen ismét szalagon haladó munkadarabot, és gyorskezű szakmunkások irányításával következnek a még pontosabb megmunkálási folyamatok. (Mert például azok a furatok, amelyek a motor-egységet tartó csavaroknak adnak majd végleges otthont, nagy pontosságot igényelnek, erről a befogó-szerkezet és az ezzel egészet képező fúrófejet vezető sín gondoskodik.) Mindez így leírva elég egyszerűnek látszik, valójában elég összetett a művelet, mert a befogás pillanatában sok egyéb körülményre is ügyelnie kell a munkásnak. A pályaudvarnyi terem végén ott csordogál a szalag, magával hozva a nyers vázakat. Innen elektromos villás-targoncák emelik a kapu előtt álló, speciális, emeletes pótkocsikra a vázakat, és mire megtelik a kocsi, megjelenik a nyergesvontató, és az eljövendő Trabantok elindulnak egy újabb gyáregységbe.

  A prés alól kikerülő, csupán elöl formázott, éles peremű acéllemezekkel itt még kesztyűs kézzel kell bánni A prés alól kikerülő, csupán elöl formázott, éles peremű acéllemezekkel itt még kesztyűs kézzel kell bánni.


Újra kocsiba ültünk és követtük a majdani autók útját. A lassan mozgó szalagon ott fityegnek a kopasz vázak, hogy eltűnjenek a „pincében”, azaz a zsírtalanító savfürdőben, majd megbukjanak a korróziógátló „tóban” és folytassák „lubickolásukat” az alapozó fürdőben. Az így megkozmetikázott vázak ismét megjelennek de csak rövid időre, mert a nagy horgokon lengő szürke testek eltűnnek az infraalagútban.(A portalanításról a kétoldali vízfüggöny gondoskodik.) Az alagút végén lassan mozgó szalagra kerülnek az autó alakját sejtető „ketrecek”, amelyeket kétoldalról gépies mozdulatokkal munkások támadnak meg. Lenyűgöző látvány, miként alakul, formázódik az addig esztétikailag szépnek nem nevezhető acélszerkezet. (Itt látni csak igazán, hogy mennyire fémből áll a műanyagkarosszériás Trabant.) Amint ott sétálunk a szalag mellett, szemünk láttára válik autóvá az autó. De persze attól még messze tartunk, hogy – bele lehessen ülni. Pedig eddig is de sok kéz tevékenykedett rajta!...

  A terem vége felé halad a duroplast alapanyaga, miközben asztalonként újabb réteggel vastagodik a „vattafolyam” A terem vége felé halad a duroplast alapanyaga, miközben asztalonként újabb réteggel vastagodik a „vattafolyam”.


Vezetőnk egy mellékterembe irányítja lépteinket. Első tekintetre textilgyárban képzeli magát az ember. Amolyan 30 méter hosszú szövőszékfélén arasznyi vastagságú, vattaszerű anyag készül. Távolabb egy kártológép tépi-cibálja a textilanyagot, amelyből ez a szürke”vatta” lesz. Egy okos szerkezet gyantát kever a mozgásban lévő vatta-szőnyegbe; ez adja a duroplast anyagát. Talán túl egyszerűnek tűnik mindez, pedig meglehetősen összetett művelet. Így például ügyelni kell a vatta állandó és egyenletes vastagságára. Erről egy Stroncium 90-nel dolgozó műszer gondoskodik automatikusan, csengetővel jelezve a méretváltozást. (Ez a munkahely sugárveszélyes!)A széles anyag felhengerítve kerül a szomszédos terembe, ahol gőzzel hevített nagy prések nyelik el a levágott alapanyagot. Bizony itt télen kellemesebb lehet a munka, mint ezen a kánikulai júliusi napon. Férfiak, nők szedik ki a formák alól a jól ismert gépháztetőket, ajtóborításokat és azokat a most még barna színű, különböző duroplast-lemezeket, amelyek nemsokkal később már a Trabantok hosszú során adják meg a 601-esek végső alakját. A még forró lemezeken nemcsak a peremek vágási nyoma is jól látható, hanem az őket rögzítő csavarok helye is. A világ autógyártásában egyedül csak a Trabant számára készül jelentős sorozatban a műanyag-karosszéria, ez indította el az autóiparnak ezt az új ágát. És hogy milyen messze tartanak ebben már a zwickauiak, azt bizonyítja, hogy Angliában megvásárolták a duroplast gyártási jogát.

  Formázószerszám alá rakják a „paplant”, amelyből 130 fokos, mintegy 5 percig tartó sütés után duroplast ajtólemez válik Formázószerszám alá rakják a „paplant”, amelyből 130 fokos, mintegy 5 percig tartó sütés után duroplast ajtólemez válik.


Amikor egy másik, kapunak is beillő ajtón beléptünk egy tetővilágításos hatalmas terembe, már a Trabantok öltöztetésének voltunk szemtanúi. A tetőt szerelők dobogói között halad a szalag, és mire ennek a végére érünk, ott haladnak – egyelőre még a sínen gördülő kis kocsikon – a duroplasttal borított, önhordó karosszériák. A festés alapozása éppen úgy gépi, mártogatós munka, akár a szárítás. A keramit-padlózatú teremben vékony hangon zúgnak-sivítanak az álarcos munkások kezében a kézi csiszológépek, és amikor üvegsimává alakul a 601-esek felülete, átgördülnek a kis kocsik a következő terembe, ahol elnyerik végleges színüket. Egy időben több színnel is dolgoznak. Az innen kikerülő karosszériák mellé, egy oldalfolyosóról megérkeznek – soha nem tévedve – az azonos színű felszerelési tárgyak, mint például a vészhárítók, fényszórókeretek, stb. Eddig sem haladt lassan, de innen kezdve még inkább élénkül a munka. Amíg az aknában álló szerelők az egységes motorblokkot csavarozzák, addig itt a „földszinten” a villanyszerelők, majd később, néhány méterrel arrébb kárpitosok tevékenykednek. De hogy ne feledjem, közben két oldalon, a magasból, szalagon érkeztek a futásra kész kerekek, úgy, hogy ide már saját lábán kerül a Trabant.

A szalag tempóját fotocella irányítja, de ez nem kegyetlen, a munka irama egyenletes. A szalag végén, mint egy felkiáltójel, áll a benzinkút, ebből „szoptatják” meg az újszülötteket. És a soron levő bejáratós már indítja is a motort, hogy az autócsecsemő megtegye első tipegéseit. Bizony ezek a tipegések becsületes száguldásnak is megfelelnek, ugyanis a közeli görgőpárra állva 7-8 kilométernyit kár úgy a motor, hogy a villannyal hajtott hengerek pörgetik, majd ezután, most már a motor friss erejét felhasználva, a Trabant hajt meg egy hengerpárt, amelyen rögtön be is állítják a fékeket. Ezután következik az utolsó állomás, a kárpitosok „berendezik” a kocsit, amely ily módon „felnőtté” érve kikerül a vasúti rámpára, hogy a vagonok elszállítsák, s megkezdje majdan önálló életét, sok-sok örömet szerezve a megelégedett Trabant-tulajdonosok tíz- és százezreinek.

Rózsa György
Forrás:
www.automotor.hu
Családi "veterán" lett.

2015.01.27. 18:10 | Rolla | Szólj hozzá!

Címkék: lista tervek fénykép 5.hónap családiság

Azért idézőjeles a címben a veterán szó mert nem az. Ugyan 32 éves de ez nem látszik rajta. Először is, mert remek, szép állapotban van, másodszor is mert egyszer kasztnit cseréltek rajta ami fiatalabbé. Minden esetre minden rendben vele, szépen fejlődik. Apróságok, de örülünk neki.

trabant601.PNG
A családi szó viszont teljesen jogos, hiszen január p-én megszületett a kislányom, s így már családi autóvá vált. Na persze nem a hétköznapokra, arra ott a Toyota, de a szép időben öröm lesz vele autókázni a családdal is. Kell bele hátsó biztonsági öv. Amibe bele lehet rakni a gyerekülést. Aztán jöhet egy kis motor generál, mert valami oknál fogva megeszi a 10 Litert. Ha "lájtosan" nyomom akkor is, és ha nyomom, mint állat akkor is. Ez mellett továbbra sem megy 80-nál gyorsabban.

zzz.JPG
Szóval vannak tervek bár ezeket most erősen korlátozza az anyagi forrás, hiszen a baba sokat visz, s bár megérdemli, most a hobbitól vesszük el.  De azért leírom még is mik azok amik nyár végéig megvalósításra várnak.

- Gömbölyű (vagy csúcsos?) lökhárítók.
- Régebbi-fajta felni. Van hozzá gyári gumi is, ami egy találkozón jól mutat... de hétköznapra nem tudom...
- Új laprugók hogy szépen peckesen álljon, sajnos az előző tulaj ültette. Most visszaállítjuk :)
- Természetesen kell hátra biztonsági öv.
- Első ülések cseréje, egyrészt nem "korhű" másrészt pedig össze-vissza vannak hegesztve, stbi...
- Szeretném megnézni milyen a telepiros hátsólámpa.
- Van rá korhű tetőcsomagtartó is.  (szép lenne a tető ilyen zöldben, nem?)
- ...és sajnos kell egy motorgenerál...
- Tudnám sorolni...

3 hónapja nálunk...

2014.11.17. 13:16 | Rolla | Szólj hozzá!

Címkék: fénykép kipufogó 3.hónap

Tartalmas 3 hónap volt. Közben el is adtuk. De visszajött. Lett új kipufogója, mert ami rajta volt az sok mindennek volt nevezhető, de nem kipufogónak Aztán a Csapinál találtunk jó áron egy teljesen új szettet. Kristóf barátom segített felszerelni. nagyon szép hangja lett. A facebook oldalán, mert hogy lett Facebook oldala is amit hipp-hopp számomra sokan kedveltek is:  ide kattintva meg is tekintheti a videót.

kipuff.jpg
 A jövő... kérdéses. Ha sikerül megtartani a hétköznapi autót akkor gondoltam kipróbálom milyen az ültetett autó. Érdekel van még idő a vizsgáig is, ez egy külön életforma az utakon. Izgalmasnak ígérkezik. De ha anyagi okokból meg kell válni a másiktól (vagy újra ettől?) akkor inkább igyekszünk eredetire vissza állítani. Az eleje már le van ültetve jó pár centivel, és így akkor ezt vissza állítanánk az eredeti méretre.

ültet.PNG

Első hónap velünk. A Trabi és Mi :)

2014.09.18. 18:08 | Rolla | Szólj hozzá!

Címkék: matrica találkozó belső kulcstartó első hónap

A nászúron már írtam róla és nagyon örültünk neki, az út végén beköpte a gyertyát de megoldottuk, aztán irány vele haza. Minden rendben volt és elkezdődött a kis Trabi rosszabbik élete, mert mostantól nincs garázs, nincs kert, csak az utca pora. Sajnos. De csak ezért nem fogok lemondani a Trabantozásról. Igyekszünk vigyázni rá. Eddig még nem is bántották (kopkop) remélem így is marad. Elmentünk vele 1000 Km-t és majd' minden nap használva van. A parkolások nagy részénél oda jön valaki, hogy milyen szép, elmesél egy-két saját sztorit és van aki alkatrészeket ajánl fel, mert van neki, de kidobni nem akarja...

ddr1.jpg

Azóta voltunk egy Trabantos találkozón. A Kresztúri Trabant találkozó nagyon jól sikerült. Nem voltunk túl sokan, de szerencsére olyanok sem voltak akik nem oda valóak. Megismerkedtünk a Trabis társadalom egy részével is. Sajnos csalódni is kellett olyanban akiben bíztunk, volt aki szerintem szánalmasan viselkedett, pedig Trabija sincs, és volt aki segíteni akart de rosszul sült el.  Mindegy. Azért nagyrészt pozitívat csalódtunk a nagy rész nagyon rendes, és jó haverok lettünk. Egy réteggel úgy gondoltuk tovább is fejlesztjük ezt a kis társaságot de erről majd később... Lettek új kulcstartók is, ezek rendelhetőek is a TRABANT LIKE OLDALON privát üzenetben.

TK1.jpg

Az autóra visszatérve... rendben van bár motorikusan lesz vele csinálni való sajnos.... Pár hetet lesz szerelőnél és akkor minden rendben lehet vele. Kicsit csörög, zörög és sokat is eszik. Elektronikailag is érzek egy kis gyengeséget de lehet csak az égők rakoncátlankodnak. Persze nem árt ha látja egy IGAZÁN HOZZÁÉRTŐ egyén is. Találtam is pár ilyet és remélem segítenek rendbe hozni...  Aranyos kedves járgány. Megérte az árát.

30.jpg
Amik alakítva lettek:
- Új hátsó lámpa búrák -  DDR Matricák -  Pereckormány - Kerékcsavarkupak - VonóhorogQpack  -  Új gyertyák  - Sluszkulcsgumik - kaptunk egy kedves sráctól korű egészségdobozt :)   vettünk króm kilincseket is de nincs fent egyelőre nem is lesz....  de van egy bólogatós kutyánk is :) Ott ül és bólogat. Üzembiztosan :)

17.jpg

Nászautó

2014.08.24. 20:58 | Rolla | Szólj hozzá!

Címkék: leírás Fénykép Nászautó Hazahozatal

Jenő (korábbi bejegyzés) a múlté. De most itt ez a Trabi. Nagyon szép, reméljük jó is. Az esküvő után szereztük be. Ezzel mentünk nászútra. Nagyon jó volt végig. Az utolsó nap beköpte a gyertyát de hát annyi baj legyen. A nászút előtti napon nézegettük a hirdetéseket. Budapesten. A nászút Siófokon volt. Hát valami közeli kellett. Árában se legyen túllőve, és legyen az olyan, amilyennek lennie kell. Nagykanizsán volt.

1_1.jpg

Első látásra is tetszett, aztán belenéztem szép volt, tiszta volt, szép eredetire hajazó kormány, bőrözve, vagy mi ez. Van benne benzinmérő, szivargyújtó, erősítő előkészítés, kék helyzetjelző és ledsor az első lökhárító alatt. Még egyedi. De nem sokára nem lesz az :)  Szóval mentünk pár tesztkört. Aztán fizettük és vittük haza! Azóta örülünk neki. Sajnos a kipufogó nem gyári, az ajtó után jön ki. De ezen majd változtatunk, ahogy a felnit is újra fújtam, mert két színü volt. Nem volt csúnya, de nekem eredetiesebben jobban tetszik. A kipufogó is cserélve lesz.

11.jpg

Amikor az átírást intéztük, az eredetvizsgán egy idősebb úr volt a szerelő, aki felmérte a dolgokat, mesélt régi Trabantos dolgokról, számot cseréltünk, és mondta, hogy van neki valahol egy gyári kipufogója ha gondolom.... gondoltam. Rendes  emberke.

16.jpg

Amikor beköpte a gyertyát nem tudtam hirtelen hol találok vasárnap délben embert akinek van gyertyakulcsa. Neki volt, és megoldotta a gondomat. Később kiderült apámnak is van, de már mindegy. Szóval hazahoztuk. Örülünk neki. Folyt.köv...

6.jpg